Yrittäjäesittely

Olen Harri-Pekka Luomi, Savon rehevään maaperään juurtunut maaseudun eläjä ja tulevaisuuden rakentaja. Pohjois-Pielavesi, Sulkavan kylä ja modernisoituneen Suomen monet kasvukivut omakohtaisesti kokenut Lepikon tila on ollut elämäni tukikohta aina ja perheeni koti vuodesta 1995.

Se, että olen kulkeutunut tähän nimenomaiseen paikkaan, on monien yhteensattumien, kokemusten ja valintojen tulos. Toki sillä on ollut vaikutusta, että sukumme tarinaa on ollut luomassa samasta maaperästä ja tilasta ponnistaen jo viisi sukupolvea. Juurilla lienee merkitystä silloin, jos niitä omaa ja jos niiden varaan haluaa omaa identiteettiään rakentaa.

Kun saavuimme puolisoni kanssa kesäkuussa 1995 Lepikolle, tila oli ollut autiona yli kolmekymmentä vuotta ja toiminut pääosin sukumme kesänviettopaikkana. Romanttinen projektimme ajoi meitä kuin ”lohia vastavirtaan”, Helsingin humusta ydinmaaseudun rauhaan, päinvastaiseen suuntaan kuin useammat opiskelijatovereistamme. Vesi ei tullut sisään eikä mennyt ulos muutoin kuin kantamalla. Talon ajoittaista koleutta lämmitti rakkautemme lisäksi pystyuuni jokaisessa huoneessa.

Meillä molemmilla oli takana opinnot valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja puolisollani sen verran järkevistä pääaineista, että hän työllistyi melko kivuttomasti. Itselläni pääaine oli sosiologia ja kaiken kansan asiantuntijaksi, mutta ei minkään alan spesialistiksi valmistuneena löysin itseni työhallinnon aktivointitoimenpiteiden kohteeksi joutumisen jälkeen nuorille suunnatun työllisyysprojektin vetäjän määräaikaisesta tehtävästä. Minä, joka en osannut edes työtä hakea, ja joka olin paria vuotta aikaisemmin ollut eduskuntatalon portailla tiukasti vastustamassa Suomen liittymistä Euroopan Unionin jäseneksi.

Vuodet ovat jatkaneet tämän jälkeen väistämätöntä kulkuaan, lapset syntyneet ja kasvaneet aikuisiksi. Projektit ovat seuranneet toisiaan ja lisäansaintamahdollisuuksiakin haettu pienistä puroista sieltä ja täältä, muiden muassa metsän- ja mehiläistenhoidosta. Seutumme elinvoimaisuuden tueksi olemme kyläyhteisönä organisoineet erilaisia kansanliikkeitä (kyläkoulun ja kyläkaupan puolesta) ja toteuttaneet kehittämisprojekteja, joilla olemme nostattaneet yhteisöllisyyttä ja mahdollistaneet erityisesti kyläpalveluihin liittyviä kokeiluja.

Aktiivistahan tämä aika on ollut kaikkinensa ja tarjonnut sopivasti haastetta hyvän elämän perustaksi ja yritteliäisyyden yllykkeeksi. Ehkä tässä onkin juuri se, mikä tekee maaseudulla elämisen mielekkääksi. Juurevuus, arvopohjaisuus ja paikallistason elinvoimateot ovat asioita, joita haluan asiantuntija- ja kehittämispalveluja tarjoavan Luomispuu -yrityksenikin edustavan.

Lue lisää blogistani >>


Luomispuu
Harri-Pekka Luomi
harri-pekka.luomi@luomispuu.fi
Puh. 040 583 6986
Pielavesi

Luomispuu facebook    Luomispuu Instagram    Luomispuu LinkedIn